10 Aralık 2012 Pazartesi

Lazanya Tarifi

 

Sırada İtalyan mutfağından, dünyaca ünlü lazanya tarifi. Farklı ülkelerin, farklı pişirme teknikleri ile de sizlere lezzetler tanıtmaya çalışacağız.
İtalyan mutfağının vazgeçilmez tarirflerinden, lazanyayı, harika bir bolonez sosu, hemde ideal beşamel sosu ile anlatacağız. Lazanya ismini, pişirlen kaptan alsa da, artık tamamen görünüşü ve lezzeti ile anılmakta. Ayrıca Belarus ve Polonya gibi ülkelerde de farklı şekillerde pişirilmekte yine lazanya olarak bilinmekte. Ülkemizde lazanyanın ana malzemesi, yaprak makarna üretilmekte ve marketlerde rahatlıkla bulunabilmekte. Tarifimize başlayalım.
Lazanya tarifi için malzemeler
  • 500 gr iri çekilmiş dana kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan (küp şeklinde doğranmış)
  • 3 adet kereviz sapı (küçük doğranmış)
  • 1 adet havuç (küçük küpler halinde)
  • 1 kutu soyulmuş domater
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 dilim dana jambon
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 tatkı kaşığı üzüm sirkesi
  • 4 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 bardak et ya da tavuk suyu
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1 kaşık tereyağı
  • Tuz ve karabiber

Soslar

İlk olarak Bolonez Sos (bolognose) tarifi;

Daha önce ısıttığınız bir tencere içerisine, zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte kıymanızı alın, tuz ve karabiber ile kahverengi oluncaya kadar karıştırın. Sonra içerisine, ince doğradığınız jambonları da ilave ederek karıştırın.  Sonra havuç, soğan, kereviz ve sarımsakları ekleyerek, biraz daha pişirin. Salça ekleyerek kavurmaya devam edin. Dikkat edin yanmasın. Domastesleri ve şekeri, sirke ve defne yapraklarını ekleyin.  Tuz ve karabiberi miktarını kontrol edin. 15 dakika üzeri açık oolarak pişirin. Sonrasında et suyu ekleyin ve kapağı kapatarak, en az 2 saat pişirin. Piştikten sonra içeresinden defne yapraklarını alın ve soğumaya bırakın.  Bolonez sosumuz ne kadar uzun süte pişerse lezzeti de o kadar iyi olacaktır. Püf noktası olarak sosun bir miktar sulu kıvamda olmasına dikkat etmenizi öneririm, çünkü makarna yapraklarına eklenecek.

Beşamel Sos tarifi;

Beşamel sos için,  3 kaşık tereyağı, 3 kaşık un, 3 bardak süt, 1 çay kaşığı muskat, tuz ve karabiber ayrıca kullanacağız. Muskat her ne kadar çok bilinen bir baharat olmasa da , nerede ise tüm aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Beşamel sos için mutlaka muskat bulmaya dikkat edin. Ayrı bir tat vermektedir.
Bir sos tenceresi içine, terayağını eritin ve un ilave edin. Tahta bir kaşık ile kavurun. Dikkat edin çok kavrulmaması gerek. Soğuk sütü yavaş yavaş ilave edin karıştırın. Çırpma teli ile çırpmaya başalyın ve hiç pürüz kalmayıncaya kadar devam edin.  Koyulana kadar pişirin ve tuz, karabiber, muskat, rendesi ile karıştırın.
Evet sonunda bu kadar emekten sonra asıl Lazanya hazırlama kısmına geldik.

lazanya1 300x197 Lazanya Tarifi

Lazanya Hazırlanışı

Öncelikle hazır lazanya yapraklarına ihtiyacımız var. Evde de yapılabilir fakat, çok zahmetli olacaktır. Yaptığınız 2 sosu, derin bir fırın tepsisini, içeresinde kanyar tuzlu su olan bir tencereyi yanınıza alın. Önce tepsinin altına bir kepçe bolonez sostan dökün ve yayın. Daha sonra lazanya yapraklarını kaynar suya sokun 1 dakika bekletin.  Sonrasında tüm tepsinin altına tek kat olarak yayın. Tekrar üzerine bolonez sos dökün ve yayın. Biraz eski kaşar ya da parmesan peyniri rendesini üzerine serpin. Tekrar üzerine beşamal sostan 1 kaşık yayın. Aynı şekilde, tepsinizin derinliğine göre 3 ya da 4 kat olacak şekilde bu işlemi tekrar edin. En üst katman sadece lazanya yaprakları olacak şekilde ayarlanmalıdır. En üstünü bolca beşamel sos ile kaplayın ve peynir rendesi ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika kadar makarna hamurları yumuşayıncaya ve üstü altın rengi oluncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

 

Lazanya Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder