Sırada İtalyan mutfağından, dünyaca ünlü lazanya tarifi. Farklı ülkelerin, farklı pişirme teknikleri ile de sizlere lezzetler tanıtmaya çalışacağız.
İtalyan mutfağının vazgeçilmez tarirflerinden, lazanyayı, harika bir bolonez sosu, hemde ideal beşamel sosu ile anlatacağız. Lazanya ismini, pişirlen kaptan alsa da, artık tamamen görünüşü ve lezzeti ile anılmakta. Ayrıca Belarus ve Polonya gibi ülkelerde de farklı şekillerde pişirilmekte yine lazanya olarak bilinmekte. Ülkemizde lazanyanın ana malzemesi, yaprak makarna üretilmekte ve marketlerde rahatlıkla bulunabilmekte. Tarifimize başlayalım.
Lazanya tarifi için malzemeler
- 500 gr iri çekilmiş dana kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan (küp şeklinde doğranmış)
- 3 adet kereviz sapı (küçük doğranmış)
- 1 adet havuç (küçük küpler halinde)
- 1 kutu soyulmuş domater
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 4 dilim dana jambon
- 1 adet kesme şeker
- 1 tatkı kaşığı üzüm sirkesi
- 4 diş ince kıyılmış sarımsak
- 2 adet defne yaprağı
- 1 bardak et ya da tavuk suyu
- 2 kaşık zeytinyağı
- 1 kaşık tereyağı
- Tuz ve karabiber
Soslar
İlk olarak Bolonez Sos (bolognose) tarifi;
Daha önce ısıttığınız bir tencere içerisine, zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte kıymanızı alın, tuz ve karabiber ile kahverengi oluncaya kadar karıştırın. Sonra içerisine, ince doğradığınız jambonları da ilave ederek karıştırın. Sonra havuç, soğan, kereviz ve sarımsakları ekleyerek, biraz daha pişirin. Salça ekleyerek kavurmaya devam edin. Dikkat edin yanmasın. Domastesleri ve şekeri, sirke ve defne yapraklarını ekleyin. Tuz ve karabiberi miktarını kontrol edin. 15 dakika üzeri açık oolarak pişirin. Sonrasında et suyu ekleyin ve kapağı kapatarak, en az 2 saat pişirin. Piştikten sonra içeresinden defne yapraklarını alın ve soğumaya bırakın. Bolonez sosumuz ne kadar uzun süte pişerse lezzeti de o kadar iyi olacaktır. Püf noktası olarak sosun bir miktar sulu kıvamda olmasına dikkat etmenizi öneririm, çünkü makarna yapraklarına eklenecek.Beşamel Sos tarifi;
Beşamel sos için, 3 kaşık tereyağı, 3 kaşık un, 3 bardak süt, 1 çay kaşığı muskat, tuz ve karabiber ayrıca kullanacağız. Muskat her ne kadar çok bilinen bir baharat olmasa da , nerede ise tüm aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Beşamel sos için mutlaka muskat bulmaya dikkat edin. Ayrı bir tat vermektedir.Bir sos tenceresi içine, terayağını eritin ve un ilave edin. Tahta bir kaşık ile kavurun. Dikkat edin çok kavrulmaması gerek. Soğuk sütü yavaş yavaş ilave edin karıştırın. Çırpma teli ile çırpmaya başalyın ve hiç pürüz kalmayıncaya kadar devam edin. Koyulana kadar pişirin ve tuz, karabiber, muskat, rendesi ile karıştırın.
Evet sonunda bu kadar emekten sonra asıl Lazanya hazırlama kısmına geldik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder